EIX osteopatia

Amb tú des del primer moment

NADONS

La Osteopatia Pediàtrica és prioritària en l’abordatge osteopàtic. Un 80% dels nadons són candidats a tractar-se les primeres setmanes. Quan el part és instrumentalitzat (ventoses, fòrceps), llarg, amb patiment fetal, prematuritat, volta de cordó, part de natges…

El crani és la part més delicada i la que més pateix al néixer, les compressions del canal del part són absolutament necessàries, però depenent de molts factors pot suposar unes tensions a les sutures cranials que són les zones d’unió entre els ossos del crani del nadó, encara pendents d’ossificar. Si el nen plora contínuament, no vol estar estirat, té problemes per succionar del pit de la mare o deglutir, s’encalla, s’enfada o regurgita pot tenir alguna disfunció a la cara, a la columna cervical, o a la musculatura del coll i la llengua, que reben la informació d’uns nervis que surten de la base del crani, els quals no s’han recuperat del tot després del part.

A més de no deixar mamar o alimentar-se bé al nadó, les tensions del coll poden fer que sempre adopti la mateixa posició inclinada del cap quan està estirat, la tortícolis congènita, que pot anar o no associada a aplanaments del cap, els quals poden aparèixer en néixer o després d’unes setmanes, el que anomenem plagiocefàlia.

TRACTAMENT OSTEOPÀTIC EN ELS NADONS

Ja ens interessa l’etapa intrauterina, com ha estat l’embaràs, entrevistem els pares sobre el part i les primeres hores i dies del nadó. Observem el nadó i realitzem l’exploració física oportuna a la seva edat. Establim un diagnòstic osteopàtic i fixem un objectiu de tractament. Les tècniques són molt suaus, i fluídiques, com anomenem els osteòpates, i sempre treballem en equip amb els pares entre cançons, jocs i molta tranquil·litat. Respectem els seus ritmes de son i gana i els aprofitem per aprofundir en el tractament. La quantitat de sessions depenen de la problemàtica i l’edat del nen, que poden oscil·lar entre dues i sis. L’osteòpata pot recomanar fer revisions puntuals quan hi ha pics de creixement, algun traumatisme o períodes de canvi (família, escola, etc.).

POST TRACTAMENT

El nen pot tenir reaccions variables, normalment es queda molt relaxat, inclús s’adorm durant la sessió. A vegades pot sortir amb més energia seguit d’una bona nit de son. Si s’altera una mica, pot ser una situació temporal que sol ser conseqüència de que no s’ha pogut fer tota la feina en una sola sessió i a l’anar desfent el seu patró adaptatiu, les tensions es fan més evidents.

QUÈ HEM D’OBSERVAR ELS PARES

Respiració
Com respira, fa sorolls, …
Alimentació
Menja bé, s’engreixa, regurgita molt, li costa molt defecar, estrenyiment habitual, còlics, mal de panxa, …
Moviment i postura
Gira sempre el cap a un costat, no li agrada estar panxa terra, s’incomoda, li falta to muscular, o en té massa, …
Son
Dorm tranquil o inquiet, nerviós, dorm massa o massa poc, …
Sentits
Visió, oïda, s’espanta amb els sorolls, hiperreacciona, …

OBSTETRICIA

Fem el seguiment osteopàtic de l’embaràs i el post part de les mares. Procurem una bona qualitat de moviment de la pelvis, els diafragmes, la respiració, de cara a que el nadó també necessita espai i moviment dins la matriu. En el post part, depenent de com hagi estat (cesària, instrumentalitzat, natural, …), pot comportar cicatrius doloroses, disfuncions del sòl pèlvic, pubàlgies i lesions del còxis. Si més no, preventivament és recomanable fer un control a les 4/6 setmanes de tenir el nadó.

GINECOLOGIA

En cas de regles doloroses, lumbàlgies associades al dolor menstrual, prolapses de 1er grau i dolor pelvià, el tractament osteopàtic pot ser efectiu.